Mi-e greu sa scriu ceva despre Winchester Cathedral. Nu se simte deloc in lumea lui, acolo unde i-am stabilit locul. Toata vara a suferit de fainare, frunzele au ramas chircite, desi el a dat lastarei, si a atins spre sfarsitul verii inaltimea de 60 cm. La cat de mititel era cand l-am plantat e bine, altii sunt inca si mai scunzi. Tratamentul contra fainarii nu a dat deloc rezultate, desi am incercat cu mai multe fungicide. Ceea ce la altii a rezolvat problema, stergerea frunzelor cu lapte dulce, la el nu a mers. A inflorit slab, florile de marime medie, involte, albe, cu centrul "impachetat". Inca nu stiu daca sa-l mut in toamna asta sau sa il las pe loc, poate isi revine de la sine. In apropierea lui, The Dark Lady are si ea probleme. As avea nevoie de sfatul cuiva cu experienta, deocamdata eu nu vad o solutie.
Am citit cred la Dancoman ca o are mama pe Mary Rose si de aceea uneori apare cu florile jumate roz..
La mine este inca pe primul loc in ceea ce priveste aspectul tufei !
La trandafirul meu a migrat de la tufa vecina, Cottage Rose, o ramura cu o floare roz, care s-a amestecat printer cele ale lui W.C.!
Winchesterul este un sport al lui Mary Rose. Un "sport" este un trandafir nou, un "mutant" aparut pe un alt soi, prezentand diferente fie in privinta culorii, fie in cea a habitusului. E posibil ca dupa ani, Winchester Cathedral sa redobandeasca din caracteristicile lui Mary Rose, adica sa inceapa sa faca si flori de culoare roz. Din ce am inteles eu, "sporturile" nu sunt intotdeauna trandafiri foarte stabili, ei pot redobandi din caracterele soiului pe care au aparut.
La mine Winchesterul este plantat in anul 2013. Si in primul an si in al doilea a facut fainare si din cauza asta florile au fost mici, chinuite. L-am tratat cu de toate, dar fara rezultate vizibile. Anul asta l-am stropit inca din primele zile ale primaverii cu zeama bordeleza si vad ca acum nu mai are probleme, a si inflorit frumos, da, imi place!
Asta arata tufa mea constanta57.sunphoto.ro/Trandafiri/103152347, tuns in primavara de la baza, a inmugurit pe toate ramurelele ramase, nu-i mai dadeam nicio sansa.Este , intradevar, foarte sensibil la fainare. Pana acum arata bine, vedem .
Greu merge si la mine! Ma chinui de doi ani cu el si abia acum a facut un bobocel. Practic, nu l-am vazut fara boala pe frunze. E chircit si trist, de parca ar cara apa la toti. Vreau sa-l pun la OFERTE GRATIS :) Si mai am 1-2 in faza asta.
Dintre englezestii mei, Winchester imi place cel mai mult. Are o tufa minunata . De jos pornesc intr-o mica arteziana ramurele arcuitoare de o neintrecuta eleganta care parca ar pluti in adierea vantului. Intradevar sufera de fainare, dar isi revine repede dupa tratament.
Stiu ca englezestii sunt impartiti in 4 grupe, si te-as ruga sa-mi spui care dintre ei sunt acelasi stil cu Winchester. Ma refer la forma tufei.
Florina, nu as dori sa las impresia ca stiu multe lucruri despre trandafirii englezesti, oricum nu atat de multe cat as dori ca sa pot da raspunsuri pertinente. Sunt si eu la momentul in care observ comportamentul lor, inca sunt tineri si imi pot oferi surprise.
La mine Winchesterul este o dezamagire. Si tufa, si floarea. Este abia in al doilea an si se mai poate schimba pe masura ce creste si isi formeaza tufa. Face parte din grupul englezestilor care sunt hibrizi de trandafiri vechi. Din acelasi grup sunt si St. Swithun, Brother Cadfael, Cottage Rose, Eglantine, Falstaff, Gentle Hermione, Gertrude Jekyll, Harlow Carr, Jude the Obscure, L.D.Braithwaite, Mary Rose, Sophie's Rose, Spirit of Freedom, Tess of the d'Urbervilles, The Dark Lady, William Shakespeare. I-am scris doar pe cei pe care ii am eu in gradina si care fac parte din acest grup. Ce pot sa spun este ca habitusul (forma tufei) difera mult de la un trandafir la altul chiar in interiorul aceluiasi grup. Daca e sa numesc pe cei care au o tufa compacta, ordonata, rotunda, cu buna si generoasa lastarire sunt Munstead, Sophie's R., Harlow Carr. La ceilalti, lastarii sunt lungi, subtirei, putini la numar (dar trandafirii sunt deocamdata foarte tineri). Anul viitor situatia se poate schimba.
Cum ti-am spus, sunt la faza observatiilor asupra fiecarei tufe in parte. Ma chinui sa gasesc o modalitate de a-i taia. Recomandarea e sa-i tai primavara,si cu scurtare nu mai mult de o treime din lungimea ramurilor. Am procedat asa in primavara, cu cei care intrau deja in anul al treilea. Nu sunt multumita de felul in care au lastarit dupa taiere. Au produs multi lastari laterali dar numai spre varf. Vreau sa spun ca lateralele nu au fost distribuite uniform de la baza lastarului bazal. Varful ingreunat de flori s-a plecat foarte mult, aproape ca si-a facut self-pegging, scutindu-ma pe mine de o asemenea actiune.
Anul asta voi incerca la doi trandafiri sa tai cam la 30cm de baza, sa vad daca nu fortez astfel sa ramifice mai de jos. Hmmm, nu stiu daca ce am scris eu te satisfice ca raspuns.
Crezi ca este posibil sa fie vorba de o altoire reusita si una defectuoasa? De ce unii pornesc asa frumos din portaltoi in timp ce altii sunt total descentrati ?
Oricum sunt unii cu ramuri subtirele si flexibile ( Winchester, Wollerton, Claire Austin) care mi-am dat seama ca-mi plac mult, si altii vanjosi ca Thomas Graham care par sa fie din alt film...
Nu stiu daca altoirea este defectuoasa sau soiul care serveste drept port altoi poate imprima trandafirului o vigoare mai mare sau mai mica. Sau pur si simplu cresterea este in legatura cu conditiile legate de sol, lumina, umiditate, nutrienti. Cel mai probabil caracterele genitorilor joaca un rol important. Cand un soi are printre stramosi(!) un rambler trebuie sa ne asteptam la ramuri lungi, subtiri, flexibile (care se arcuiesc usor).
Nu stiu eu asa multe ca tine dar are ceva... Eu am doi-trei butasei prinsi din toamna si acum se pregatesc sa infloreasca... I-am mutat in primavara si sunt tare bine...Sunt aerisiti, deocamdata...Sa vad cand vor creste-unul are vecini cam apropiati dar deocamdata e ok...
Esti tu modesta, stii si tu multe, chiar am sa aplic anul asta metoda ta de butasit, pe care mi-ai spus-o anul trecut. Winchester va fi mutat in toamna daca vad ca nu merge nici un tratament pentru fainare in cazul lui.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.