E senzationala aubrieta in gradina ta ! Am impresia ca persista de la an la an si chiar se inmulteste ?
Incerc sa-mi gasesc ceva gen covoras care sa se pastreze in timp si care macar odata pe an sa arate bine..
Oare ii merge doar pe stanci ?
Nu stiu sa-ti spun, la mine e cu radacina in pamant de gradina, dar s-a intins peste zis. Am pierdut cred in toamna una dintre ele, vad ca s-a uscat si nu stiu daca va mai da ceva frunzulte verzi anul asta. Am incercat sa despart tufele, dar in pamant e doar o dadacina care s-a facut foarte stufoasa doar la partea aeriana si nu am cum sa despart. Voi incerca sa-mi fac altele din seminte, daca le mai gasesc undeva sa le command, ca nu am strans deloc de la ale mele, le-am tuns inainte de a li se coacea pastaioarele. Inainte aduceau mereu prin Dedeman si Kaufland seminte, acum de o vreme nu am mai vazut.
Superb, am ramas fara cuvinte. E minunata gradina in acest an. Imi place mult si faptul ca este in panta si ca se vad pinii mari marginind-o. Oricum, e demna de toate laudele pe care le primeste, iar gradinarul si mai mult :).
Stiam ca e yucca, doar ca prea multe nu stiu despre ea. Mereu am avut impresia ca e pentru gradinile elegante, ingrijite si spatioase. Adica, asa cum nu e a mea.
In schimb, am si eu gardenii inflorite, in ghivece in gradina, mai mare dragul! Ti-am spus- cred.
Da, am si azalee, intr-un strat cu hortensii si cu astilbe. Sunt toate acidofile si m-am straduit sa asigur aciditate substratului. In plus, nu le tin direct in soare.
Glicina infloreste in fiecare an si daca ii merge bine, mai are flori si peste vara, dar mai putine.
Nu sunt paianjeni, toate frunzele sunt asa, nu e vorba de o boala sau de insecte.
Se numeste Hyacinthoides Hispanica, seamana cu zambilele. Gradina mea duce o lipsa acuta de plante, altele decat trandafirii, am cateva ramase din vechea gradina, pe care le tot pozez. Curand insa vor incepe a inflori rozele si voi avea si eu ce sa postez. Deocamdata Christopher Marlowe s-a grabit sa ma incante cu o floare, asa ca sunt plina de sperante.
Nu e chiar cum se vede in poze, mai dosesc cate un colt care arata prea rau. Dar glicina, da, s-a intrecut pe ea anul asta! Si culmea e ca nu am taiat-o vara trecuta deloc!
Minunate flori, in special albumul 1 imi place la nebunie. Contrastul mov-galben e de nota 20. Ce sunt cele galben cu rosu, un soi de narcise??
Dar cele mov? Sunt de o splendoare aparte. Vreau sa-mi cumpar si eu, macar pt. la anul. Cred ca se ionmultesc prin seminte. Mie imi trebuia ceva de maxim 10 cm, am cumparat 4 pliculete mov, nu mai stiu cum se numesc, o denumire greoaie latina, sa vedem ce va iesi...
Cele galben cu rosu sunt narcise, da. Ramase dintr-o alta faza prin care a trecut gradina mea. Au fost mai multe, dar atatea doar au rezistat dupa ce le-am mutat. Narcisele, zambilele, muscarii, lalelele si irisii sunt foarte frumosi cand ai multi bulbi de acelasi fel si ii pui pe toti gramada, nu cum spun recomandarile de pe ambalaj la distanta mai mare unii de altii. Am vazut asta la Carina, care are niste tufe superbe de plante bulboase. Bulbii olandezi la mine nu au prea vrut sa se inmulteasca.
Cai despre primavara asta, in gradina mea, a fost mai degraba una in nuante de mov si albastru, dar datorita abundentei florilor nu m-a deranjat. Cele mov de care intrebi sunt niste plante piticute, Aubrieta se numesc. Curand culoarea dominanta a gradinii se va schimba, se va schimba, ca vin la rand macii si garofitele, apoi Vor inflori tufele de deutzia si iasomia si in cele din urma vor inflori trandafirii. Dupa care as putea sa iau o pauza, ca voi avea doar verde, pana la al doilea val de flori la trandafiri. La cei care sunt remontanti )adica repeta inflorirea in sezon), ca am si unii cu inflorire unica (doar o singura data pe an fac flori).
Gradina ta are o mare diversitate, e frumos ca fiecare pas pe care-l faci sa-ti schimbe perspectiva si panorama.
Ce decorativa este floricica capsunului !
E o fraguta de gradina, nu e capsun. E invaziva, nici nu ma-ndur sa o scot de tot, asa ca mereu trimite puiuti la distanta... Am scos o gramada anul asta, ca se napustisera sa ocupe loc langa trandafirii mei abia plantati si ii acopereau cu frunzele lor, care-s marisoare. Dupa ce vor apuca sa creasca trandafirii, o sa las si fragutele sa se inmulteasca dupa bunul lor plac!
Asa e toata gradina mea, "claie peste gramada"! Un nou stil, nu? Iar pe partea neamenajata as putea organiza cursuri de alpinism sau de sporturi extreme, am undeva niste poze chiar in albumul asta!
E soiul Andeken. Are floarea cea mai mare din toate soiurile, un roz lilas intens, dureaza mult si parfumul este puternic. Un liliac splendid, intr-adevar!
Ce frumoasa e glicina ta, si magnolia si liliacul! De aubrieta nu mai zic, sunt un vis. La mine nu merg deloc, am pierdut iarna asta toate cele trei soiuri pe care le aveam. Cred ca nu le prieste deloc umezeala
Gradina mea este, in faza de acum, un exemplu graitor de "Asa NU!"... Stiu pe cineva care ar spune direct ca ce e aici nici nu se poate numi o gradina, e un haos, "o claie peste gramada"! Cu toate necazurile din primavara asta, acolo unde plantele nu s-au pierdut, celelalte au pornit-o in delir si s-au pus pe inflorit de parca ar face-o pentru ultima data in viata lor!
Aubrietele, cata vreme au fost mici si inca nu ajungeau pe piatra, s-au dezvoltat greu de tot. Ani la rand au stat asa, micute si cu doar cateva flori primavara. Cum au reusit sa simta piatra dedesubt, au inceput sa creasca, sa curga. Cred ca trebuie plantate undeva chiar langa o bordura sau o piatra ca sa se simta bine si sa se dezvolte.
Aveti o gradina superba!va felicit!Florile albastre de la 1175-1179 sint clematis?!Daca da,in ce parte a lumii traiti de este deja atit de inflorit?!oricum,va felicit si pentru tot albumul si pentru ca sinteti iubitori de animale!
Multumesc, Dorina, pentru aprecieri. Traiesc in Moldova, la poalele unui munte cam stancos, Cozla - o zona putin propice pentru gradina, dar ne straduim! Clematisul e soiul Pamela Jackman si s-a condus singura pe unul dintre cei mai frumosi trandafiri, Crimson Glory Climber, pe care il dirijasem pe o arcada. Se pare ca a fost o lupta "care pe care" si a castigat clematita, asa ca Crimson a parasit in toamna anului trecut arcada si se indreapta acum spre directia libera. Lumea plantelor si a animaleleor trebuie inteleasa si iubita, au aceleasi drepturi ca si oamenii sa vietuiasca pe planeta - e un lucru pe care nu trebuie sa-l uitam!
Dupa cit de bine arata gradina,nu s-ar zice ca nu ar fi conditii bune..Deduc ca efortul depus e mare,la fel ca si dragostea pe care le-o purtati...Tot albumul e grozav...
In general ca sa arate tot ce pot plantele perene trebuie sa aiba o anumita vechime in gradina. Din pacate, multe din ele se pierd inainte de a ajunge la maturitate, din varii motive. Astea de care spui, sunt de mai multi ani la mine si nu am despartit tufele.
Minunata gradina ta, mereu! Liliacul, glicina, clematitele si magnoliile, toate frumusetile astea pictate in peisajul vertical, imi par trepte spre maretia Cerului. Imi place mult ceea ce vad si ma bucur pentru bucuria ta, Rodica!
Multumesc, Flora! Am noroc deocamdata ca s-au succedat binisor si mereu am avut cate o planta inflorita. Dupa cum vezi sunt putine specii. Fata de trandafiri, care au pornit cu stangul in primavara asta, celelalte au fost mai norocoase, mai bogate si cu flori mai mari. Dar vad ca la tine e de vis, ai atatea flori minunate! Imi imaginez ca stai mai mult in gradina cand esti acasa!
Spectaculoasa clematita ta, este acelasi tip cu a Floraliei ?
Si magnolia ti-a inflorit frumos ca sa nu mai zic de chaenomelas !
Muscarii tai imi par mai bogati !
Florina, nu stiu ce soi este a Floraliei, a mea este Clematis Atragene Group Pamela Jackman. Anul trecut a inflorit cumintica, alaturi de Crimson Glory, care anul asta si-a innegrit exact ramura pe care o arcuisem pe suportul metalic. Daca iti amintesti, iti spuneam ca trandafirilor nu le place sa fie legati de metale. Noroc ca are o ramura crescuta cum a vrut ea si aceea e inca intacta. As fi dorit sa pot taia ramura inghetata a trandafirului, dar nu m-am putut catara acolo si apoi trebuia taiat scurt si clematisul. Asa ca el a avut bunavointa sa acopere uratul de sub el, adica ramurile alea moarte ale trandafirului. Magnolia ar fi trebuit sa fie ceva mai dezvoltata, dar nu prea-i place ca are cam putin pamant sub ea, mai jos e stanca! Are insa florile marisoare anul asta!
Eu am numai suporti metalici ! Nu stiu cum sa-i impac pe trandafiri cu aceasta situatie.
Asta este frumusetea lianelor acopera toate golurile...dar spune-mi cum arata in extrasezon? Le poti tolera in zonele vizibile?
Uite, m-am gandit cum sa rezolvi cu suprturile metalice, sunt la Dedeman si in magazinele de bricolage, coliere din plastic. Cumperi un pachet de coliere mai lungi si legi ramurile trandafirilor astfel incat sa nu se ajunga cu metalul. Dar, ce am constatat eu,trandafirii sunt cam rebeli din fire, unii nu suporta nici modificarea pozitiei ramurilor, ma refer la acel pegging care se face pentru a mari cantitatea de flori. Nu toti se lasa imblanziti cu usurinta. Souvenir de la Malmaison de exemplu nu vrea si pace sa-i umbli la directia ramurilor! La al meu, cel putin, in doi ani de cand il am. mi-a facut figuri pentru ca am incercat sa-l disciplinez!
Geo draga, de-as avea eu toate soiurile pe care le-am vazut la tine, he,he! Bine-ar fi! Eu am avut vreo sase, au ramas doua, inca nici nu stiu daca a doua nu a murit in iarna, ca era una sensibila la ger. Parca am vazut niste frunzulite la ea, dar nu stiu sigur. La celelalte am renuntat eu, ca se incalceau groaznic printre ramurile trandafirilor si ii sufocau.
Daaa... Si eu m-am indragostit de aubriete! Am reusit si eu cu seminte, incep sa infloreasca si la mine.E clar ca si la Piatra este mai cald ca la mine, chaenomeles inca nu a inflorit...
Multumesc, Flora, mi-ar fi placut sa am si eu toate frumusetile pe care le vad la tine in gradina! A trebuit sa ma limitez la mai putine plante ca sa imi incapa trandafirii!
Dar Aubrieta suplineste absentele...
A avut o idee geniala de a asambla piesele mai vechi intr-un amplu poem simfonic. Nu stiam lucrarea, cel putin in forma asta, este extraordinara! E atata lirism si totodata e atat de tonica, exact ca seva care izbucneste cu nebanuita forta prin toate capilarele, readucand plantele la viata!
Aubrietele sunt la ele acasa! imi place ca la tine si treptele scarilor sunt inflorite, iar chaenomelasul tau are o culoare mai profunda decat ce-am mai vazut pana acum
Este un om foarte inteligent si desigur un artist ! Trebuie sa recunosc ca inainte sa adopte aceste versiuni simfonice eu nu prea il ascultam...dar acum este cu totul altceva !
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.