Lady Emma Hamilton a fost asa de mic, cu niste crengute cat betele de chibrit, nici nu l-am mai pus in pamant, l-am plantat direct intr-un ghiveci ( l-am pus la "incubator"!). Vreau sa spun ca acum a dat muguri destul de sanatosi, asa micut cum era, si sper din tot sufletul sa scot din el trandafirul pe care mi-l doresc. 11.04.2013 Astazi i s-au desfacut mugurii, si-a "facut" primele frunze, care par destul de bine. O sa-l mai las putin in ghiveci si apoi il voi transplanta in gradina, dupa o perioada de adaptare la temperatura de afara. Update: 3 iunie 2013 Lady Emma Hamilton este primul trandafir englezesc din cei cumparati de la Radoslav Petrovic pe care il voi vedea inflorit. Are cativa boboci, iar unul e pe cale sa se deschida. Si ca tufa ii intrece pe multi din noii plantati. Si cand ma gandesc ca butasul era atat de anemic incat voiam sa-l arunc, mi se parea fara sanse de viata... Uite asa invata omul, vazand si facand!
LADY EMMA HAMILTON
Emily Lyon vede lumina zilei într-un sat din tara Galilor. Tatăl ei, care este fierar, moare intr-un accident, cand implineste doua luni. Mama,Mary Lyon, este angajata croitoreasa in casa lordului Halifax, unde îşi aduce si fetita.
Emma nu merge la scoala decat cateva clase, pentru ca este nevoita sa-si castige existenta inca de mica. Soseste la Londra, unde este angajata servitoare. Apoi, lucreaza ca vanzatoare intr-un butic, camerista la proprietara unui salon de moravuri usoare.
Frumoasa, cu ochi fascinanti si sani provocatori, Emma incepe sa tulbure mintile barbatilor. Atrage atentia pictorului George Rommey, un barbat cu 29 de ani mai in varsta, caruia ii devine model. El o introduce in cercurile aristocratice ale Londrei. Astfel, este remarcata de Sir Harry Fetherstonehaugh, care o instaleaza in casa lui de la tara. Patrunde intr-o lume noua, total necunoscuta pana atunci. Acum dispune de bani si de doua cameriste. Danseaza goala, se culca cu alti barbati, caci pe Sir Harry nu-l intereseaza fidelitatea.
Il cunoaste pe Charles Francis Greville (32 de ani) care ii explic aca este pacat ca se complace in rolul de “jucarie pentru invitatii lui Harry”. Este puternic impresionata. Gravida in sase luni, Fetherstonehaugh o concediaza. Ii scrie disperata noului protector si ii cere ajutor. Cas-o salveze, Greville ii pune conditia sa renunte la toate “relatiile”,in afara de mama sa. Ii recomanda sa traiasca ascunsa pana ce va naste,intr-o casa pe care i-o pune la dispozitie. Apoi, ii sugereaza sa concedieze servitoarea si sa-si schimbe numele, dupa care sa incredinteze copilul unei doici.
Emma aduce pe lume o fetita, dupa care se instaleaza la Greville,la Paddington, si devine Emma Hart. Relatia ei cu tanarul ministru din cabinetul britanic dureaza aproape doi ani, pana ce, din motive financiare si obligat de familie, se insoara cu o fata de vita nobila. Fiindca familia consoartei pune conditia sa dispara din viata lui, Charles isi impinge amanta in bratele unui unchi sexagenar, William Hamilton, numit ambasador la curtea lui Ferdinand al IV-lea, la Neapole.
La varsta de numai 25 de ani, Emma ajunge, impreuna cu mama,in Italia. Devine metresa lui Hamilton, care o prezinta reginei,Maria Carolina. Intre cele doua femei se leaga o prietenie care ii irita pe curteni. Emma se impune cu usurinta in societate si la curtea din Napole. Se marita cu ambasadorul. Casatoria lor pare tihnita. Tanara doamna se preocupa mai ales de modernizarea locuintei si de studiu. Linistea se tulbura dupa ce il intalneste pe amiralul Horatio Nelson (35 de ani), aureolat de victoria impotriva flotei lui Napoleon.
In 1798, isi face aparitia in mod senzational pe scena politica internationala. Detine de trei ori mai multa putere decat sotul, la Napole. Pentru Nelson, obtine dreptul de a se aproviziona din porturile regatului, fara conditii. Amiralul o iubeste la nebunie. Este insurat de sase ani dar nu se mai gandeste decat la Emma. Se afiseaza impreuna in vazul lumii si locuiesc alaturi de ambasador. Lordul suporta cu demnitate tradarea sotiei, mereu preocupat sa-i satisfaca toate capriciile. Tolereaza chiar si nasterea a doua fetite gemene, al caror tata este amiralul Nelson. Dintre cele doua copile, supravietuieste numai Horatia.
Hamilton isi pierde viata in urma unui atac de cord. Drept razbunare,ii lasa toata averea lui Greville, care refuza sa plateasca datoriile vaduvei. Parasita si fara o letcaie, Emma se intoarce impreuna cu Horatia la Londra. Nelson este nevoit sa se intoarca la datorie pe mare. Amiralul este grav ranit si este inmormantat cu mare pompa la Londra. Emma nu este invitata la funeralii. Incepe o viata grea pentru ea si Horatia. Nu primesc nici un ajutor din partea guvernului britanic.
La 40 de ani, lady Hamilton, una dintre cele mai fermecatoare femei care s-au nascut vreodata pe Pamant, ajunge la Temple Place – anexa unei inchisori – pentru datorii. Ofilita si corpolenta de acum, isi ineaca amarul in bere. Se refugiaza apoi la Calais, unde moare la 15 ianuarie1815. Este ingropata in cimitirul parohiei Notre Dame din localitate,iar pe crucea sa scrie simplu: “Emma Hamilton, prietena Angliei”. In varsta de 15 ani la moartea mamei, Horatia ramane in grija statului si a fostilor colegi de arme ai tatalui.
Emma H. are un centru luminos care poate l-a inspirat pe Austin sa-i dea acest nume, totusi pentru aceasta lady eu as fi ales un trandafir mai roz sau mai sidefiu :-)
..am venit sa citesc povestea Lady-ei Hamilton si a Amiralului,dar nu sunt dezamagita,acest trandafir este o frumusete.Am unul asemanator,il tin in ghiveci este mititel si tare frumos,...nu stiu cum se numeste,l-am primit.
Ei, trandafirul asta era atat de mic si de compromis la plantare incat primul gand a fost sa-l arunc, pentru ca nu-l consideram viabil. Pana la urma l-am pus intr-un ghiveci si l-am bibilit cum am putut mai bine. A fost primul care a inflorit dintre toti cei 50 cumparati odata cu el. Acum este o tufa de tale mica, bine ramificata. Ramurile sunt inca subtiri si se pleaca mult sub greutatea florilor , mai ales cele de la baza. Cu timpul sper ca va capata vigoare. Nu ma deranjeaza aplecarea florilor atat de mult incat sa nu-l prefer. Pentru a evita aspectul de trandafir tarator i se poate pune in perioada infloririi un suport din plasa de sarma (din aceea din care se face gard)pentru sustinerea ramurilor de jos. E cam in genul lui Abraham Darby, ca aspect al tufei.
Iti arat floarea, azi s-a deschis! Era cel mai amarat englezesc, nu am sperat sa se prinda, a stat la incubator! Si acum e primul care infloreste dintre cei trezeci si sase de englezesti plantati in primavara asta! La dragoste se raspunde cu dragoste, nu?
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.